FTX väljamaksete paanika: Tõde viiruslike kuulujuttude taga

Algaja

Algaja juhend krüptoraha kohta

Vahepealne

Blockchaini ja krüpto vahepealne juhend

Ekspert

Krüptoraha uudised ekspertidele

Krüptosotsiaalmeedias levivad kuulujutud, et raskustes vaevlev börs FTX hakkab alates 1. oktoobrist jaotama oma võlausaldajatele kuni 11 miljardit dollarit. Need teated on tekitanud spekulatsioone ja ärevust investorite seas, mis on viinud laiaulatuslike aruteludeni.

Üks tuntud hääl, “MartyParty”, soovitas oma 116 000 järgijal platvormil X müüa oma ETH, ADA ja DOT positsioonid enne eelseisvaid väljamakseid. Samal ajal kiitis ta heaks teisi krüptovaluutasid nagu SOL ja SUI, lisades kuulujutudele veelgi hoogu.

Samamoodi teatas krüptonõustaja Dan Held oma 720 000 jälgijale X-is, et FTX alustab järgmisel päeval 16 miljardi dollari jaotamist, kuid vihjas ka sellele, et mõned kauplejad, keda sageli nimetatakse “degeneraatideks”, võivad pärast jaotamisi tagasi turule naasta. See lisas veelgi spekulatsioone ja ebakindlust.

Lisades müra, „Crypto Rover,“ teine mõjutaja koos 840,000 järgijad X, ebaõigesti teatas, et FTX jaotused algavad sel nädalal, veelgi kaasa atmosfääri hirmu, ebakindlus, ja kahtlus (FUD) kogukonnas.

Kõrvaldamas FUD-i

Tegelikult on need väited eksitavad ning paanikamüügil ja hirmul pole alust. Ametlikud dokumendid näitavad, et FTX-i õigusmeeskond esineb kohtus 7. oktoobril, et lõpule viia tagasimakseplaan. Enne seda kuulamist ei tehta sellel nädalal ühtegi jaotust.

Kui kohtumenetluse käigus muudetud tagasimakseplaan heaks kiidetakse, võivad väiksemad nõuded – alla 50 000 dollari – saada väljamakseid 2024. aasta lõpuks. Kuid suuremad võlausaldajad, kellel on olulisemad nõuded, peavad tõenäoliselt kauem ootama, kusjuures jaotused algavad eeldatavasti 2025. aasta esimeses või teises kvartalis.

29. septembril võttis FTX-i võlausaldajate esindaja Sunil Kavuri sõna X-is, et reageerida kuulujuttudele, süüdistades suuri kontosid valeinfo levitamises. Ta hindas, et umbes pooled nõuded, mille väärtus on ligikaudu 5,5 miljardit dollarit, ei reinvesteerita krüptoturgudele.

Juunis esitasid Kavuri ja teised võlausaldajad vastuväiteid FTX-i tagasimakseplaanile, mis soosis hüvitamist naturaalses varas, mitte rahas. Nad väitsid, et see võib võlausaldajatele kaasa tuua maksukohustusi, mis muudaks protsessi veelgi keerulisemaks.

Samal ajal tegi CNBC krüptokaupleja Ran Neuner tööd valeinfo ümberlükkamiseks, kinnitades kogukonnale, et FTX-i jaotused algavad 60 päeva jooksul pärast tagasimakseplaani jõustumist, kui kohus selle heaks kiidab.

Vaatamata neile kinnitustele toimus Aasia kauplemissessiooni ajal esmaspäeva hommikul krüptoturgude müük. Kogu turukapitalisatsioon langes 2,7%, kusjuures Bitcoini hind langes umbes 64 500 dollarini pärast nädalavahetusel saavutatud 66 000 dollari taset. See turureaktsioon näitab, kuidas kuulujutud ja valeinfo võivad mõjutada investorite käitumist, isegi kui need kuulujutud hiljem ümber lükatakse.

FTX Token tõuseb ebakindluse keskel

Viimase kahe nädala jooksul on FTT tõusnud enam kui 70%, peamiselt tänu kuulujuttudele peatselt toimuvatest hüvitistest. Hoolimata sellest hiljutisest tõusust on token endiselt langenud hämmastavalt 97,5% oma kõigi aegade kõrgeimast väärtusest 84 dollarit, mille see saavutas 2021. aasta septembris.

Kokkuvõttes, kuigi FTX-i jaotuste kuulujutud on krüptokogukonnas tekitanud nii põnevust kui ka hirmu, on reaalsus tasakaalukam. Jaotused ootavad endiselt kohtu heakskiitu ja enamik võlausaldajaid peab ootama vähemalt 2024. aasta lõpuni või kauem, enne kui nende nõuded menetletakse. Nagu alati, on oluline selliseid uudiseid käsitleda ettevaatusega ja kontrollida fakte usaldusväärsetest allikatest, enne kui tehakse investeerimisotsuseid.

Algaja

Algaja juhend krüptoraha kohta

Vahepealne

Blockchaini ja krüpto vahepealne juhend

Ekspert

Krüptoraha uudised ekspertidele