Iirimaa MiCA Plaan: Mängumuutja Krüpto ja Finantside Valdkonnas

Algaja

Algaja juhend krüptoraha kohta

Vahepealne

Blockchaini ja krüpto vahepealne juhend

Ekspert

Krüptoraha uudised ekspertidele

Euroopa Liit (EL) oli üks esimesi piirkondi maailmas, mis kehtestas laiaulatusliku regulatiivse raamistiku, mille eesmärk on suunata krüptovaluutade kasutamist ja arendamist nii arendajate kui ka investorite jaoks.

Juunis 2023 jõustus EL-i Krüptovarade Regulatsioon (MiCA). Sellest ajast alates on kõik 27 EL-i liikmesriiki aktiivselt töötanud oma strateegiate kallal, kuidas neid regulatsioone oma riikides parimal viisil rakendada.

23. septembril Euroopa Finantsturgude Assotsiatsiooni (AFME) igannual konferentsil rõhutas Iirimaa Keskpanga asepresident Derville Rowland, et Iirimaa on pühendunud MiCA kasutamise kaudu ohutute uuenduste eesotsas püsimisele.

Iirimaa-keskpanga-president-Derville-Rowland

Iirimaa MiCA Tulevik

Rowland kirjeldas oma ettekandes plokiahela tehnoloogiaid kui üht kõige tähelepanuväärsemat ja muudatuste toovat uuendust finantsteenuste sektoris viimasel ajal. Ta rõhutas, et juba on olemas palju “positiivseid lugusid” sellest, kuidas plokiahel mõjutab erinevaid tööstusharusid, eelkõige investeerimistoodete tokeniseerimise, kauhandel järgneva infrastruktuuri täiustamise ja erinevate finantsüsteemide omavahelise toimimise parandamise kaudu.

Rowlandi sõnul tähistab MiCA Euroopa jaoks olulist sammu teel saada globaalseteks liidriteks nende uute ja arenevate tehnoloogiate omaksvõtmisel. Regulatiivne raamistik annab kohalikele finantsasutustele vajalikud juhised “finantsilise kaasatuse” edendamiseks ja aitab “demokratiseerida finantse”.

Teisisõnu, MiCA eesmärk on muuta finantsteenused laiemale publikule kergesti kättesaadavaks, tagades, et nende uuenduste eeliseid saaks jagada laiemalt kogu ühiskonnas.

Esmakordselt tutvustab MiCA ühtset regulatiivset raamistikku kogu krüptovarade sektoris EL-is. See hõlmab ettevaatus- ja käitumisnõudeid elektroonilise raha tokenite ja varadega seotud tokenite emitentide, samuti krüptovarade teenusepakkujate jaoks. On olemas ka spetsiifilised reeglid, mis kehtivad krüptovarade avalike pakkumiste puhul, mis ei ole elektroonilised raha tokenid ega varadega seotud tokenid.

Iirimaa Prioriteedid MiCA Rakendamisel

Rowland tõi välja kaks peamist prioriteeti, millega Iirimaa MiCA rakendamise nimel töötab. Esimene prioriteet on teha tihedat koostööd teiste EL-i liikmesriikide ja Euroopa Järelevalveasutustega (ESA-d), et tagada MiCA ühtlane rakendamine kõikides riikides.

Ta rõhutas, et MiCA, kui esimene suur regulatiivne raamistik selle sektori jaoks, on oluline võimalus tagada, et erinevad riigid ei võtaks kasutusele erinevaid lähenemisviise, mis võiksid viia regulatiivsete vastuoludeni Euroopas.

Teine prioriteet on autoriseerimisprotsessi täiustamine, kaasates rohkem tööstust. See lähenemine aitab selgitada Keskpanga ootusi ettevõtetele, kes soovivad MiCA regulatsioonidele vastata.

Ta lisas, et see fookus on juba toonud kaasa märgatavaid parandusi, nagu paremad riskihinnangud, selgem suhtlemine ja tõhusamad järelevalvepraktikad.

Finantsstabiilsuse ja Globaalsete Konkurentsivõime

Rowland rõhutas ka vajadust säilitada finantsstabiilsus ja vastupidavus laiemas finantssektoris. Ta selgitas, et need on kriitilise tähtsusega pikaajalise ja jätkusuutliku majanduskasvu tagamiseks Iirimaal ja kogu Euroopas. Toetades stabiilset ja vastupidavat finantsüsteemi, suudab EL luua tingimused, mis on vajalikud globaalsete turgude konkurentsivõime edendamiseks.

“Euroopa peab suunama oma kollektiivsed jõupingutused innovatsiooni lõhe sulgemisele USA ja Hiina vahel, eriti arenenud tehnoloogiates.”

Edusammud Euroopas

Kuigi MiCA on lai EL-i regulatsioon, on liikmesriigid juba hakanud looma aluseid ettevõtetele, et nad saaksid oma riikides uutele reeglitele vastata.

Näiteks teatas Hispaania, et kavatseb alustada MiCA rakendamist kuus kuud enne ametlikku tähtaega juulis 2026. Hispaania krüptoregulatsioonid jõustuvad detsembris 2025, mis näitab selle proaktiivset lähenemist.

Sarnaselt on Läti Keskpank astunud samme, et kohanduda uute krüptoregulatsioonidega. Nad on avanud tasuta eelloa konsultatsioonid krüptofirmadele, võimaldades neil MiCA nõuetele vastamiseks varakult valmistuda.

See proaktiivne lähenemine aitab ettevõtetel mõista ja navigeerida uues regulatiivses maastikus, tagades sujuvama sujuva juhiste vastuvõtmise.

Kokkuvõttes mängib EL-i MiCA regulatsioon olulist rolli krüptovaluutade ja plokiahela tehnoloogia tuleviku kujundamisel Euroopas. Keskendudes finantsilisele kaasatusele, stabiilsusele ja globaalsetele konkurentsivõimele, on regulatsioon suunatud Euroopa asetamiseks ohutute ja vastutustundlike uuenduste eesotsas.

Liikmesriigid, nagu Iirimaa, Hispaania ja Läti, on juba teinud kindlaid samme rakendamise suunas, muutes krüptoregulatsiooni tuleviku Euroopas nii lubavaks kui ka hästi struktureerituks.

Algaja

Algaja juhend krüptoraha kohta

Vahepealne

Blockchaini ja krüpto vahepealne juhend

Ekspert

Krüptoraha uudised ekspertidele