Bitcoin kaevandamine: Mis see on ja kuidas see töötab?

Algaja

Algaja juhend krüptoraha kohta

Vahepealne

Blockchaini ja krüpto vahepealne juhend

Ekspert

Krüptoraha uudised ekspertidele

Bitcoin kaevandamine kinnitab ja turvab Bitcoini tehinguid, lahendades arvutitega keerukaid matemaatilisi probleeme. See on nagu võistlus, kus kaevandajad võistlevad mõistatuste lahendamisel ja saavad tasuks uusi bitcoine.

Selles artiklis õpime, kuidas bitcoine kaevandada, selgitame protsessi, esitame kaevandamise põhiteadmisi, populaarseid kaevandamisvõimalusi ja muud kasulikku teavet.

Peamised punktid

  • Bitcoini kaevandamine lahendab matemaatilisi probleeme, luues uusi bitcoine ja kinnitades makseid.
  • Sihtmärgi räsi teeb mõistatuse lahendamise keeruliseks.
  • Töö tõendamine (Proof-of-Work) hoiab Bitcoini turvalisena, nõudes kaevandajatelt arvutitööd.
  • Kaevandamise tasu väheneb aja jooksul.
  • Kaevandamise raskusaste võib muutuda, et säilitada stabiilsust.
  • Kaevandamisest kasu saamine sõltub kuludest, arvutusvõimsusest ja Bitcoini hinnast.
  • Kaevandamiseks on erinevaid viise, kõigil on oma eelised ja puudused.
  • Kaevandamise reeglid sõltuvad asukohast.
  • Kaevandamise turvalisus eeldab nii arvutite kui ka Bitcoini süsteemi head kaitset.

Mis on Bitcoini kaevandamine?

Bitcoini kaevandamine on protsess, millega luuakse uusi bitcoine ja kontrollitakse, et kõik Bitcoini tehingud on õiged.

Kaevandajad kasutavad spetsiaalset Bitcoini kaevandamisriistvara, et lahendada matemaatilisi probleeme, mis aitavad tehinguid kinnitada. Tasuks oma töö eest saavad kaevandajad iga lahendatud probleemi eest bitcoine. See hoiab kaevandajad protsessi kaasatuna ja toetab kogu Bitcoini süsteemi.

Bitcoini riistvarakaevandamine hõlmab spetsiaalsete arvutite, mida nimetatakse ASIC-ideks (Application-Specific Integrated Circuits), kasutamist keerukate matemaatiliste probleemide lahendamiseks. Need probleemid kinnitavad ja turvavad tehinguid Bitcoini võrgus.

Eduka kaevandamise eest saavad kaevandajad Bitcoini tasu. Protsess nõuab palju elektrit, kuna vaja on intensiivset arvutusvõimsust.

Kaevandajad ühinevad sageli “kaevandusbasseinides”, jagades oma arvutusvõimsust, et suurendada oma edu võimalusi.

Kuidas Bitcoine kaevandatakse?

Bitcoini kaevandamine on oluline osa kuidas krüptovaluutad töötavad ilma keskse kontrollita. Siin on Bitcoini kaevandamise põhimõtted:

Räsi

Bitcoini kaevandamises on “räsi” unikaalne kood, mida kaevandajad peavad leidma, et lisada plokk tehingutega plokiahelasse. Kui kaevandajad kinnitavad tehinguid ja rühmitavad need plokiks, kasutavad nad oma arvuteid selle spetsiaalse koodi arvutamiseks. See protsess hõlmab miljonite või isegi miljardite kombinatsioonide proovimist, kuni leitakse õige räsi.

Räsi leidmine on nagu luku võtme leidmine. See on keeruline väljakutse, sest ainus viis selle leidmiseks on mitmeid kordi proovimine, kuni leitakse õige. Kui kaevandajad leiavad õige räsi, saavad nad ploki plokiahelasse lisada ja bitcoine tasuks saada.

Lihtsamalt öeldes on Bitcoini kaevandamise räsi nagu plokki tehingute digitaalne sõrmejälg ning kaevandajad võistlevad selle leidmise nimel, et turvata võrku ja teenida BTC-d. See on oluline osa kuidas krüptokaevandamine raha teenib.

Kuidas-Bitcoin-kaevandamise-töö

Sihtmärgi räsi

Bitcoini kaevandamises on “sihtmärgi räsi” nagu eesmärk kaevandajatele. Kui kaevandajad püüavad lisada uusi tehinguid Bitcoini võrku, üritavad nad lahendada mõistatust. Lahendus, mida nad otsivad, peab olema väiksem või võrdne selle sihtmärgi räsiga.

Kaevandajad kasutavad oma arvuteid juhuslike koodide (räside) loomiseks. Kui kood, mille kaevandaja loob, on väiksem kui teatud sihtmärgi kood, võidavad nad võimaluse lisada tehingute grupp plokiahelana tuntud digitaalsesse registrisse.

Näiteks, kui sihtmärgi räsi on midagi sellist nagu “0000000000000000000a3a2c…”, peab kaevandaja räsi algama paljude nullidega (mis tähendab, et see on selles kontekstis väga väike number), et see oleks kehtiv.

Sihtmärgi räsi kohandub aja jooksul, et ülemaailmne kaevandajate võrgustik saaks lisada uue ploki ligikaudu iga 10 minuti järel, hoides võrku sünkroonis.

Seega piirab sihtmärgi räsi BTC kaevandamises mõistatuse keerukust. Kaevandajad peavad looma räsikoodi, mis on selle sihtmärgi all, et edukalt kaevandada uus plokk ja saada Bitcoini tasu.

Töö tõendamine (Proof-of-Work)

Töö tõendamine (Proof-of-Work, PoW) on konsensusalgoritm, mis toimib kogu Bitcoini võrgu turvamehe ja hooldajana, kui Bitcoini teenitakse.

  • Kujutage ette, et kandideerite kogukonna arvepidajaks. Tõestamaks, et olete kõige kvalifitseeritum, peate lahendama keerulise mõistatuse, mida kõik teisedki üritavad lahendada. See mõistatus on raske ja vastuse leidmine nõuab palju tööd (arvutusvõimsust).
  • Esimene, kes mõistatuse lahendab, võidab õiguse lisada uus lehekülg (plokk) kogukonna arveraamatusse (plokiahelasse). See lehekülg sisaldab hiljutisi tehinguid, näiteks kes saatis bitcoine kellele.
  • Kõik teised kogukonnas kontrollivad teie tööd. Nad võivad hõlpsasti näha, kas lahendasite mõistatuse õigesti, sest teie vastusele on lisatud eriline kood (räsi). See kood on nagu ploki sõrmejälg, mis muudab selle peaaegu võimatuks võltsida.
  • Kui teie töö on hea, saate tasu. Te saate mõned uued bitcoinid oma pingutuste eest ja uus tehingute plokk lisatakse püsivalt arveraamatusse.

Kinnitus

Kui kaevandate Bitcoini, on enne oma tasu nõudmist vajalik kiire turvakontroll, mida nimetatakse kinnituseks.

Kinnitus on nagu ootamine, et mõned abilised (kaevandajad) kontrolliksid teie tehingut ja veenduksid, et kõik on korras. Nad kasutavad oma arvuteid, et lahendada mõistatusi ja kinnitada tehingut.

Mida rohkem on kinnitusi (tavaliselt 4 või rohkem), seda kindlamad on kõik, et tehing läks sujuvalt läbi.

Bitcoini tasud

Kui õnnestub kinnitada tehingute plokk, saad tasuks uusi bitcoine. See tasu on viis, kuidas kaevandajad teenivad kasumit Bitcoini kaevandamisest.

Bitcoini varajastel päevadel (2009) said ploki lahendanud kaevandajad tasuks 50 BTC-d. See on praeguste standardite järgi väga suur summa.

Bitcoini reegel on, et uus plokkide kaevandamise tasu väheneb poole võrra iga nelja aasta tagant. See tähendab, et kui kaevandajad said algselt 50 bitcoini iga ploki eest, siis see langes hiljem 25-le, seejärel 12,5-le ja väheneb jätkuvalt, et kontrollida bitcoini koguhulka, mis kunagi eksisteerida saab.

Kuigi iga ploki kaevandamise tasu on vähenenud, on Bitcoini üldine väärtus palju kasvanud. See tähendab, et kaevandamine võib endiselt kasumlik olla, eriti neile, kellel on võimsad ASIC-id ja kes saavad elektrit madala hinnaga.

Mida on vaja BTC kaevandamiseks?

Krüptorahakott

Enne kaevandamise alustamist on vaja turvalist kohta, kuhu bitcoine hoiustada. Siin on kaks krüptorahakottide tüüpi, mida võrrelda ja kaaluda:

  • Riistvarakotid nagu Ledger Nano S või Trezor.
  • Tarkvarakotid, mida saab alla laadida oma arvutisse või telefoni, näiteks Nexo Wallet.

Kaevandamistarkvara

Spetsiaalne tarkvara on nagu tööriistad, millega kaevandatakse internetis. See aitab teie arvutil tehinguid kontrollida ja Bitcoini teenida. Mõned tuntud programmid on CGminer, ECOS ja EasyMiner.

Oluline märkus: Erinev kaevandamistarkvara töötab kõige paremini erinevate arvutiriistvaradega, seega tehke enne valiku tegemist oma uurimistööd, et leida sobiv variant.

Arvutiseadmed

Bitcoini kaevandamiseks on vaja väga võimsaid arvuteid, millel on spetsiaalsed osad, mida nimetatakse ASIC-ideks ja mis on loodud just kaevandamise jaoks.

Enne investeerimist: ASIC-id (spetsialiseeritud kaevandusarvutid) võivad olla kallid ja mida rohkem inimesi Bitcoini kaevandab, seda raskem on seda teenida.

Enne kaevandamise alustamist peaksite kasutama Bitcoini kalkulaatorit, et näha, kas saate pärast elektrikulu tasumist kasumit teenida. See aitab teil välja selgitada, kas kaevandamine on teie jaoks tasuv.

Populaarsed Bitcoini kaevandamise võimalused

ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) kaevandajad

ASIC on spetsiaalne masin Bitcoini kaevandamiseks. See on selles väga hea ja väga kiire, kuid maksab palju raha.

  • Eelised: Kiireim räsiarv (mõistatuste lahendamine), kõige tõhusam kaevandamiseks.
  • Puudused: Väga kallis, kõrge esialgne maksumus, lärmakas töö.

FPGA (Field-Programmable Gate Array) kaevandamine

FPGA-d on kaevandamisel paindlikud ja mitmekülgsemad kui ASIC-id, kuid mitte nii võimsad. Need sobivad hästi hobikaevandajatele või neile, kes tahavad proovida kaevandamist erinevate meetoditega.

  • Eelised: Paindlikum kui ASIC-id, potentsiaalselt madalamad kulud.
  • Puudused: Aeglasem räsiarv kui ASIC-idel, vajab tehnilisi teadmisi.

Pilvekaevandamise teenused

Kui te ei saa endale lubada suuri kaevandusmasinaid või teil pole nende jaoks ruumi, saate kasutada pilvekaevandamist. See võimaldab teil kaevandada, rentides arvutusvõimsust ettevõttelt, nii et te ei pea ostma kalleid seadmeid.

  • Eelised: Pole vaja kallist riistvara, lihtsam alustada.
  • Puudused: Potentsiaalselt madalam kasum, mida jagatakse teenuse pakkujaga, sõltuvus kolmandast osapoolest.

Turvameetmed

Bitcoini kaevandamine nõuab turvameetmeid, et kaitsta nii teie teenitud tulu kui ka kogu võrku:

  • Hoidke oma väärtuslikud krüptoraha kaevandusmasinad turvalises kohas, kus on tugevad turvameetmed nagu lukud ja kaamerad, et neid kaitsta.
  • Bitcoini kaevandamine kasutab turvalist süsteemi tehingute kontrollimiseks. Kasutage tulemüüre ja süsteeme, mis tuvastavad häkkimiskatsed, et kaitsta oma kaevandamist veebirünnakute eest, mis võivad takistada teil raha teenimast või kahjustada võrgu turvalisust.
  • Nagu arvuti tarkvara uuendamine on oluline selle turvalisuse säilitamiseks, on oluline ka kaevandamistarkvara regulaarselt uuendada, et lahendada turvaprobleeme.
  • Heade paroolide kasutamine ja oma kaevandamisprogrammide ning Bitcoini rahakoti turvamine on väga oluline, et takistada teistel teie bitcoine varastamast.
  • Olge ettevaatlik tarkvara allalaadimisel internetist. Kasutage pahavara vastaseid programme, et hoida oma arvuti kahjuliku tarkvara eest turvalisena.
Kuidas-alustada-bitcoinide-kaevandamist-turvaliselt

Bitcoini kalkulatsioon

Kaevandamiskalkulaator on veebitööriist, mis aitab teil hinnata, kui palju raha võiksite Bitcoini kaevandamisest teenida. See arvestab erinevaid tegureid, mis võivad teie kasumit mõjutada. See pole täiuslik, kuid see võib aidata teil otsustada, kas kaevandamine on teie jaoks hea mõte.

Need kalkulaatorid arvestavad mitut olulist tegurit, kui hinnatakse teie potentsiaalseid kasumeid:

  • Räsiarv. See mõõdab arvutusvõimsust, mida teie masin kasutab mõistatuste lahendamiseks. Kõrgemad räsiarvud toovad tavaliselt kaasa suurema potentsiaalse tulu.
  • Elektrikulu. Elektri hind, mida maksate, mõjutab otseselt teie kasumlikkust.
  • Riistvara efektiivsus. Erinevad kaevandamisriistvarad, nagu ASIC-id, kasutavad elektrit erinevalt, et luua räsiarv. Mõned on tõhusamad kui teised.
  • Bitcoini hind. Bitcoini praegune turuväärtus mõjutab otseselt teie potentsiaalsete tasude väärtust.
BTC-kaevandamine

Kaevandamiskalkulaatori kasutamine

Enamik kaevandamiskalkulaatoreid on kasutajasõbralikud ja nõuavad põhiteavet:

  1. Riistvara valik. Valige kaevandamise riistvara tüüp, mida plaanite kasutada (ASIC mudel).
  2. Räsiarv. Sisestage oma hinnanguline räsiarv (tavaliselt annab selle riistvara tootja).
  3. Elektrikulu. Sisestage oma elektrikulu kilovatt-tunni (kWh) kohta.
  4. Basseini tasud (valikuline). Kui liitute kaevandusbasseiniga, arvestage mis tahes seotud tasudega.
  5. Bitcoini hind. Sisestage Bitcoini praegune turuhind.

Bitcoini kaevandamise kalkulaator aitab teil välja arvutada, kui palju raha võiksite iga päev ja kuu kaevandamisest teenida. See arvestab, kui palju maksate elektri eest ja mis tahes tasud, kui olete kaevandusbasseinis.

Märkus: Pidage meeles, et see on ainult hinnang. Sellised asjad nagu kaevandamise raskus, lisatasud, mida te teenite tehingute töötlemise eest, ja Bitcoini väärtuse muutused võivad kõik mõjutada seda, kui palju te tegelikult teenite.

Regulatiivne keskkond

Erinevad riigid on võtnud Bitcoini kaevandamise suhtes erinevaid lähenemisviise, luues reegleid, mida kaevandajad peavad järgima.

  • Energiatarbimine. Võimsad kaevandusarvutid kasutavad palju elektrit, mis tekitab muret keskkonnamõjude pärast.
  • Raha pesemine. Mõned muretsevad, et kurjategijad võivad Bitcoini kasutada ebaseadusliku tegevuse varjamiseks.
  • Tarbijakaitse. Kuna Bitcoin on suhteliselt uus vara, soovivad mõned valitsused tagada, et inimesed mõistaksid riske enne investeerimist.

Erinevatel riikidel on Bitcoini kaevandamise suhtes erinevad lähenemisviisid. Ameerika Ühendriigid lubavad kaevandamist väheste reeglitega. Hiina on selle mõnes kohas keelanud, kuna see võib keskkonda kahjustada.

Muud riigid püüavad luua reegleid, mis lahendavad probleeme, kuid toetavad siiski uusi ideid krüptovaluutade vallas. Näiteks Salvador ja Etioopia kaevandavad ise BTC-d.

Kokkuvõte BTC kaevandamisest

Bitcoini kaevandamine on protsess, kus inimesed kasutavad arvuteid, et teenida bitcoine ja kinnitada tehinguid. See protsess aitab hoida Bitcoini võrgu turvalisena ja võimaldab uutel BTC-del luua ja süsteemi lisada.

Korduma kippuvad küsimused Bitcoini kaevandamise kohta

Kui kaua võtab aega ühe Bitcoini kaevandamine?

See sõltub kaevandamisvõimsusest ja võrgu üldisest kaevandamise raskusastmest. Üksikule kaevandajale on peaaegu võimatu üksi tervet Bitcoini kaevandada.

Millised on Bitcoini kaevandamise peamised kulud?

Peamised kulud hõlmavad elektri hinda, kaevandamisriistvara maksumust ja pidevat hooldust. Mõnes piirkonnas võivad ka jahutuskulud olla märkimisväärsed.

Milleks Bitcoini kaevandamine vajalik on?

Bitcoini kaevandamine lisab uusi tehinguid plokiahelasse, toob ringlusse uusi Bitcoine ja turvab võrku, tagades tehingute õigsuse.

Kas Bitcoini kaevandamisest saab raha välja võtta?

Jah, teenitud BTC-d saab konverteerida fiat-valuutaks (nt USD või EUR) ja välja võtta, tavaliselt krüptovaluutabörsi kaudu.

Kui palju võib kuus Bitcoini kaevandamisega teenida?

See sõltub kaevandaja riistvarast, elektrikulust ja Bitcoini hetke hinnast. Tulu võib ulatuda mõnest dollarist kuni tuhandeteni, kuid oluline on arvestada kõigi kulude ja kaevandamise konkurentsi tasemega.

Mis on Bitcoini kaevandajad?

Bitcoini kaevandajad on inimesed või ettevõtted, kes kasutavad võimsaid arvuteid matemaatiliste probleemide lahendamiseks, Bitcoini tehingute kinnitamiseks ja bitcoiinide teenimiseks.

Kuidas Bitcoini pealt raha teenida?

Raha saab Bitcoini pealt teenida, ostes seda madala hinnaga ja müües kõrgema hinnaga või kaevandades seda.

Kuidas töötab Bitcoini kaevandamine?

Bitcoini kaevandamine on võistlus, kus kogu võrk lahendab krüptograafilist mõistatust, mis vastab teatud kriteeriumidele.

Kuidas Bitcoin luuakse?

Bitcoin toimib detsentraliseeritud arvutivõrgus, mis on hajutatud pearaamat, mis registreerib krüptovaluuta tehinguid. Kui võrgus olevad arvutid kinnitavad ja töötlevad neid tehinguid, luuakse või kaevandatakse uusi bitcoine.

Algaja

Algaja juhend krüptoraha kohta

Vahepealne

Blockchaini ja krüpto vahepealne juhend

Ekspert

Krüptoraha uudised ekspertidele